10 ok, amiért érdemes SQL-t tanulni | robot_dreams
A megrendelés állapotának követéséhez, kérjük, engedélyezd e-mailben.
Írd be az e-mailben kapott kódot Írd be az SMS-ben kapott kódot
 
A kód 2 percig érvényes Az SMS-ben kapott kód 2 percig érvényes
Biztosan ki szeretnél lépni?
A munkamenet lezárult
Vissza a kezdőlapra
10 érv az SQL-tanulás mellett

10 érv az SQL-tanulás mellett

Ha azt gondolod, neked biztosan nincs rá szükséged, akkor van egy rossz hírünk.

A legtöbb programozási nyelvet kizárólag programozási célokra használják. Az SQL azonban a hagyományos programozáson túl a pénzügyi szektorban, az értékesítési és marketing pozíciókban, de akár az újságírásban is egyre hangsúlyosabb szerepet kap.

Az SQL (Structured Query Language) egy ún. „parancskészlet”, amivel adatokat tárolhatunk, módosíthatunk vagy lekérdezhetünk a különböző relációs adatbázisokban.

Az adatbázisok az üzleti működés alapvető elemei. Az adatok kezelése azonban nagy kihívás. Különösen, ha belegondolunk, mennyi adatot kell kezelnie mondjuk a Netflixnek, az Amazonnak vagy akár a Google-nek. Az SQL számos felhasználási módja mellett az adatok keresésére, frissítésére és karbantartására szolgál. Emellett rekordok beszúrására vagy törlésére is képesek leszünk vele, táblák és objektumok létrehozásával vagy törlésével pedig megváltoztathatjuk akár az egész adatbázis szerkezetét.

Íme 9+1 ok, hogy miért éri meg SQL-t tanulni

1. Könnyen tanulható

Amikor az mondjuk, az SQL könnyen tanulható, akkor arra gondolunk, hogy különösebb programozási ismeretek nélkül is képesek lehetünk használni. Persze nem hátrány, ha megvannak az alapok, így gyorsabban tudunk majd haladni, de nem lehetetlen teljesen kezdőként belevágni. 

2. Időtakarékos hibaelhárítás

Az SQL-lel gyorsan tudjuk javítani az adatbázisban keletkező hibákat. Munka közben a rendszer jól láthatóan jelzi, hol és milyen hiba keletkezett. Könnyen oda tudunk navigálni és javítani azt. Az így megspórolt időt pedig az adatbázissal kapcsolatos egyéb feladatokra fordíthatjuk.

3. Gyors hozzáférés

Az SQL használatával hatalmas mennyiségű adatot kezelhetünk gyorsan és egyszerűen. Legyen szó egy több tízezres vevői adatbázisról, százezres tételszámú raktárkészletről vagy több évnyi, évtizednyi üzleti adatról, az SQL segítségével könnyen és hibamentesen tudjuk kezelni és akár néhány másodperc alatt hozzáférhetünk a minket érdeklő adatcsoporthoz, kimutatáshoz. 

4. Egyszerű adatmanipuláció

Az előző ponthoz kapcsolódva, a gyors hozzáférésnek köszönhetően egyszerűbb az adatokkal való munka is: a létrehozás, törlés, alakítás kevesebb időt és energiát igényel. Ha már eléggé jártasak vagyunk az SQL-ben, pofonegyszerű lesz a különböző jelentések készítése akár a Google Data Studio vagy a Tableau programokban. (Mindkettő népszerű adatvizualizációs eszköz.)

5. Hasznos eszköz az adatelemzéshez

Az adatelemzés, azaz az adatok feldolgozása és értelmezése segít egy-egy kérdés megválaszolásában vagy egy probléma megoldásában. Az SQL ma már egyre inkább keresett kompetencia az elemzői pozíciókban, hiszen a legtöbb helyen hatalmas mennyiségű adattal kell dolgozni. Az SQL megkönnyíti az üzleti trendek elemzését és az ezekre alapozott stratégiai döntések meghozatalát.

6. Hatalmas adatmennyiség kezelése

A vállalkozások nap mint nap adatokat termelnek, amelyek egy idő után túlnőnek a hagyományos táblázatkezelőkön, így jobb eszközre van szükség. Egy kis startup cég talán még képes kezelni az adatait Excel-táblákban, azonban hamar eljön az a pont, amikor már hatékonyabb megoldás kell, amellyel a hibalehetőségek is csökkennek.

7. Adatok kombinálása

Az adatkezelés mellett sok cégnél felmerül az igény több forrásból származó nagy mennyiségű adat egyesítésére is, ami valódi kihívást jelentő és időigényes feladat. Az SQL erre is nyújt megoldást: az ún. UNION paranccsal könnyen és gyorsan kombinálhatunk különböző forrásból származó adatokat.

8. Adatbányászat

A CRUD parancs segítségével pillanatok alatt megtalálhatunk bizonyos adatokat, legyen szó akár milliós tételszámú adatbázisról. Egyébként pontosan láthatjuk azt is, ki, mikor és milyen frissítéseket, módosításokat hajtott végre. A rendszer szigorúan naplózza az adatbázisban történő változásokat, így a műveletek felügyelete is nagyon egyszerű.

9. Állandóság

Az SQL az egyik legrégebbi, az adatbázisok kezelésének máig elsődleges programozási nyelve. Közel 40 éves történelme során a felépítése és a parancsok nem változtak jelentősen, így nem valószínű, hogy a közeljövőben átalakulna. Vagyis ha egyszer megtanuljuk, hosszú-hosszú ideig tudjuk majd használni anélkül, hogy újra és újra frissíteni kellene a tudásunkat.

+ 1: Jobb álláslehetőségek

Ahogy egyre inkább terjed az SQL használata, úgy nő az igény ezzel a tudással felvértezett szakemberek iránt. Az új készségek és kompetenciák számos új munkalehetőséget vagy karrierutat nyitnak meg előttünk. A Hays toborzó cég 2023-as adatai alapján átlagosan 27%-kal nőtt az IT-szakemberek bére. Ezek alapján idén már junior szinten is elérheti a bruttó egymillió forintot egy fejlesztő fizetése, haladóbb tudás esetén pedig ez az összeg akár 1,4 millió is lehet. Az SQL-tudás azonban nem csupán IT-területen hasznos – egyre több szektorban keresnek techtudással is bíró szakembereket. 

Csak a LinkedInen közel 2000 aktív álláshirdetés van itthon, ahol az SQL mint kompetencia szerepel. 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány példát, hogy mely szakmákban pontosan hogyan alkalmazzák az SQL-t:

# A SEO-szakemberek a weboldalak látogatottságának növelése érdekében felülvizsgálják a webhelyek tartalmát és összevetik a felhasználók keresési szokásaival. Ez olykor hatalmas adatmennyiséget jelent, így gyakran használják az SQL-t, hogy könnyen navigáljanak az adatbázisokban.

Az adatbázis-adminisztrátorok feladata, hogy a céges adatbázisokban pontosan és rendszerezve legyenek az adatok, valamint hogy a kollégák könnyen hozzáférhessenek azokhoz. Hozzájuk tartozik a lekérdezések optimalizálása és a biztonsági mentések ellenőrzése is.

Az adattudósok (data scientist) számára az SQL-tudás elengedhetetlen. Az  elemzések elvégzéséhez, a problémák megoldásához szükség van az adatok gyors és hibamentes szűrésére.

Az üzleti elemzők általában SQL-t használnak, hogy felkutassák az adatokban rejlő trendeket.

# Sokszor még az újságíróknak is hasznosak az SQL-ismeretek. Egy-egy tényfeltáró cikknél például könnyen elemezhetik, rendszerezhetik és szűrhetik az adatbázisokat, ami manuálisan túlságosan lassú lenne. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma például az SQL-t már az újságírás kilenc legfontosabb eszköze közé sorolta.

További cikkek
A robot_dreams is ott lesz az idei BeerUP Tech Festen a Dürerben június 20-án. A régi motorosoknak is újat mondó előadások, sörkóstolás, szakmázás, networking – ingyenes belépéssel.
A lehetőségek mellett a kockázatokat is ismerni kell, ugyanakkor aki ma még nem érzi felkészültnek a cégét az MI bevezetésére, annak is érdemes kipróbálnia az ilyen rendszereket, mondja oktatónk, Koltai Balázs.