A 6 legjobb SQL-sandbox gyakorláshoz | robot_dreams
A megrendelés állapotának követéséhez, kérjük, engedélyezd e-mailben.
Írd be az e-mailben kapott kódot Írd be az SMS-ben kapott kódot
 
A kód 2 percig érvényes Az SMS-ben kapott kód 2 percig érvényes
Biztosan ki szeretnél lépni?
A munkamenet lezárult
Vissza a kezdőlapra
SQL-gyakorlás önállóan

SQL-gyakorlás önállóan

A 6 legjobb „SQL-homokozó”, ahol fejleszthetjük magunkat.

Manapság már nem csak a programozóknak kell ismerniük az SQL-t. Ahogy a relációs adatbázisok egyre jobban elterjednek – például a marketing és az értékesítés területén –, újabb és újabb csoportoknak szükséges elsajátítania az alapvető SQL-készségeket.

Az SQL, azaz a Structured Query Language kifejezetten a relációs adatbázisokban szereplő adatok kezelésére jött létre. Bár nem igazi programozási nyelv, nagyon hasonlóan működik: a különböző utasításokkal műveleteket végezhetünk. Létrehozhatunk adatbázisokat, adatokat adhatunk hozzá vagy törölhetünk belőlük, módosíthatjuk, lekérdezhetjük vagy rendezhetjük az egyes adatokat.

Szerencsére ma már rengeteg ingyenes online lehetőség elérhető, ahol akár kezdőként is könnyen, gyorsan és ingyen megtanulhatunk mindent, amit az SQL-ről tudni kell.

Íme a hat legjobb ingyenes forrás.

1. Khan Academy

A Khan Academy a már magyarul is elérhető „Bevezetés az SQL világába: Adatok kezelése és lekérdezése” témakörében az oktatóanyagokat interaktív kódolási kihívásokkal társítja, így a tanultakat azonnal élesben is ki lehet próbálni. A témakörök leírásokból, videós tartalmakból és feladatokból épülnek fel. 

2. SQLZoo

Az SQLZoo egy interaktív, Wiki-alapú oktatóprogram kezdőknek. Első körben olyan alapfunkciókkal indít, mint a COUNT, SUM vagy AVG, de egészen középszintig is el lehet jutni. A leckék maguk interaktív kódolási feladatokból állnak, itt is vannak videós tartalmak és akár különböző nehézségű tesztekkel is megmérettethetjük magunkat. Az SQLZoo egy jó kiindulási alap azoknak, akik rövidebb, egyszerűbb feladatokon keresztül szeretnének tanulni.

3. Codecademy

A Codecademy interaktív oktatóprogramok sorozatát nyújtja az alapfunkcióktól a változatos, hosszú projektekig. Az oldalon azt állítják, hogy 4 lecke, 5 projekt és 4 kvíz után, összesen 8 óra alatt elsajátíthatja bárki az alapokat. A gyakorlásra egy élő, interaktív platform áll rendelkezésre, ahol AI-vezérelt segítséget is kaphatunk, hogy milyen irányba kell továbblépnünk egy-egy feladatban.

4. SQLBolt

Az SQLBolt az interaktív gyakorlatok és a szöveges leírások kombinációja. Itt nem csupán a kódokon van a hangsúly, az oldal számos írásos magyarázatot is csatol egy-egy kódolási feladat mellé. Minden lecke egy önálló téma köré épül és egy feladattal zárul. A tanulók a saját ritmusukban haladhatnak, és a kezdőtől a középhaladó szintig is eljuthatnak.

5. Udacity

A Udacity „Intro to Relational Databases” néven 4 hetes videós kurzust kínál, ahol az SQL mellett már a Phyton alapjaival is megismerkedhetünk. Az oldal ingyenes és fizetős kurzusokat is ajánl, az ingyenes tanfolyamokhoz egy nagyon rövid regisztráció szükséges. Maga az oldal nem nyújt beépített kódolási felületet, így a kódolási gyakorlatokat máshol, más környezetben kell kipróbálni.

6. SQL for Web Nerds

Az MIT professzora, Philip Greenspun által kifejlesztett SQL for Web Nerds oldal a kinézete miatt elsőre nem kecsegtet sok jóval. Azonban ne hagyjuk magunkat megtéveszteni: amennyire nem látványos a design, annyira profi a tartalom. Greenspun oldala alapos, tömör magyarázatokkal szolgál egészen haladó szintig. Interaktív feladatokat nem tartalmaz, de világos és lényegre törő leírásai jól kombinálhatók a többi interaktív felülettel.

Szerző: Bodnár Gabriella

További cikkek
A robot_dreams is ott lesz az idei BeerUP Tech Festen a Dürerben június 20-án. A régi motorosoknak is újat mondó előadások, sörkóstolás, szakmázás, networking – ingyenes belépéssel.
A lehetőségek mellett a kockázatokat is ismerni kell, ugyanakkor aki ma még nem érzi felkészültnek a cégét az MI bevezetésére, annak is érdemes kipróbálnia az ilyen rendszereket, mondja oktatónk, Koltai Balázs.