Billen a mérleg: iOS-fejlesztő kerestetik! | robot_dreams
A megrendelés állapotának követéséhez, kérjük, engedélyezd e-mailben.
Írd be az e-mailben kapott kódot Írd be az SMS-ben kapott kódot
 
A kód 2 percig érvényes Az SMS-ben kapott kód 2 percig érvényes
Biztosan ki szeretnél lépni?
A munkamenet lezárult
Vissza a kezdőlapra
Billen a mérleg: iOS-fejlesztő kerestetik!

Billen a mérleg: iOS-fejlesztő kerestetik!

Dőlni látszik az Android-uralom a fejlesztői piacon, azonban még mindig kevés a tehetséges iOS-szakember. Itt a piaci rés, de a mai felgyorsult világban ki tudja még, meddig lesz nyitva.

Az informatikai világ dinamikusan változik, és az alkalmazások iránti kereslet is egyre nő. A mobilalkalmazásoknál az iOS egyre népszerűbb platform (Az Apple már a mobilpiac 1/3-át uralja), míg az Android, ha lassan is, de veszít a piaci részesedéséből. Az iOS 17 megjelenésével ráadásul az Apple olyan új funkciókkal bővül, amelyek megalapozzák az iOS-alkalmazásfejlesztés jövőjét. Összegyűjtöttük, miért is érdemes az iOS felé nyitni azoknak, akik mobilappfejlesztőként képzelik el a jövőjüket.

#1. Folyamatos piaci növekedés

Ha megnézzük az elmúlt éveket és hogy hogyan nőtt az okostelefonok globális piaca, akkor egyértelmű, hogy ez a növekedés egyhamar nem áll meg. A technológia terjedésével és fejlődésével folyamatosan nő az igény a minőségi alkalmazások iránt. Bár a piacot még mindig az Android uralja, az iOS szépen lassan növeli a piaci részesedését. 2023 harmadik negyedévében a felhasználók 70,89%-a világszerte Android operációs rendszert használt, míg az Apple iOS-e 28,36%-kal a második. Ha viszont a teljes évet nézzük, akkor az Android felhasználók száma 2022-höz képest 1,20%-kal csökkent, míg az iOS-é 1,15%-kal nőtt. Ráadásul az Egyesült Államokban már most népszerűbb az iOS, 2023 harmadik negyedévében a felhasználók 57,39%-át vitte el, míg az Android csupán 42,27%-ot. Európában is egyre inkább zárkózik fel az iOS, az Android a piac 67,2%-át, míg az Apple a 32,1%-át birtokolja.

#2. Növekvő fejlesztői igény

Az előző ponttal függ össze, hogy a platform terjedésével egyre nő a kereslet a fejlesztők iránt is. A cégek folyamatosan keresik a tehetséges iOS-fejlesztőket, és ez a piac még közel sem annyira telített, mint az Android esetében. Azonban mivel egy alkalmazás ritkán készül csak egy platformra, így nyilván a legjobban az jár, aki többel is tud dolgozni. Az Android-fejlesztőknek is érdemes tehát kikacsintani az iOS felé, és vice versa.

#3.  Nagyvonalú fejlesztői díjak és fizetések

Saját fejlesztésű appok esetén a letöltések után átlagban 0,70 és 0,90 dollár közötti összeget kereshetnek a fejlesztők. Ugyanakkor a fizetések is elég kecsegtetők ezen a területen. A Bluebird IT Salary Guide 2022-es év végi adatai szerint egy junior fejlesztő bruttó 1 millió forint körül keres, míg senior szinten (5+ év tapasztalattal) a fizetések elérhetik az 1,8 millió forintot havonta.

#4. Kiváló fejlesztői környezet

Az iOS-fejlesztés viszonylag gyorsan elsajátítható. Az iOS SDK (iOS Software Development Kit) segítségével egyszerűen hozzáférhető minden eszköz és erőforrás, ami egy színvonalas applikáció készítéséhez szükséges. Az iOS-fejlesztők körében egyre népszerűbb a Swift programozási nyelv, amivel a könnyű használat és hatékonyság miatt gyorsan és hatékonyan lehet dolgozni. A munka kreatív és izgalmas, legyen szó valamilyen játék tervezéséről, banki applikációról vagy egy közösségi alkalmazásról. Ráadásul az Apple hardvere a legjobbak közé tartozik. Az iPhone-, az iPad- és a Macbook-felhasználók magas elvárásokkal rendelkeznek, így az ide szánt alkalmazások is kiváló minőségűek.

#5. Széles fejlesztői közösség

Az iOS fejlesztői közössége világszerte számos aktív taggal rendelkezik és rengeteg segítség érhető el oktatóanyagok, blogok vagy fórumok formájában. Erőforrást kínál, mint például oktatóanyagok, fórumok és blogok. A különböző online csoportokban a világ minden tájáról találhatunk fejlesztőket, így biztosan lesz olyan, aki találkozott már a problémával vagy kérdéssel, amire választ keresünk.

Jelen és jövő az iOS-fejlesztésben

Az elmúlt években az AR- és VR-technológiák rohamos fejlődésével az Apple is igyekezett lépést tartani. Az ARKit és a RealityKit bevezetésével várhatóan egyre több olyan iOS-alkalmazás jelenik meg, amelyek az AR és VR integrálásával lenyűgöző felhasználói élményt nyújtanak. A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) területén is egyre nagyobb előrelépések láthatók. Az Apple integrálta a Core ML-t az iOS rendszerébe, ami lehetővé teszi olyan intelligens alkalmazások létrehozását, amelyek képesek tanulni és fejlődni. Az AI és az ML segítségével tehát még személyre szabottabb felhasználói élményt kaphatunk az iOS-applikációkban.

Az adatvédelem és az alkalmazásbiztonság egyre fontosabb téma lesz, így a fejlesztőknek is egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk ezekre a területekre. Ugyanakkor átalakul a technológia is. Ahogy egyre szélesebb körben terjed például az Apple Watch, úgy az alkalmazásoknak is egyre inkább integrálódniuk kell ebbe a platformba. 

Az iOS-alkalmazásfejlesztés jövője tele van új, izgalmas lehetőségekkel, technológiákkal és trendekkel. Egyre több innovatív és személyre szabott iOS-alkalmazás megjelenésére számíthatunk, ezek létrejöttéhez pedig egyre több tehetséges iOS-fejlesztő kell majd. A jövő tehát egyáltalán nem biztos, hogy az Android felé mutat.

További cikkek
Bár a rendszergazdák rendre óva intik a kollégáikat az egyszerű jelszavaktól, jó esetben számon kérik a kétfaktoros azonosítást és ügyelnek a frissítésekre, egyre több erőfeszítésbe kerül, hogy ne kössön ki bűnözők kezében nagyvállalatok adata és pénze.
Nem csupán a szuperszámítógépek piacán várható előrelépés – a felhőalapú technológiák terjedése is megalapozza a Linux népszerűségének növekedését.