Az operációs rendszer, amit a jövőben is érdemes lesz megtanulnod | robot_dreams
A megrendelés állapotának követéséhez, kérjük, engedélyezd e-mailben.
Írd be az e-mailben kapott kódot Írd be az SMS-ben kapott kódot
 
A kód 2 percig érvényes Az SMS-ben kapott kód 2 percig érvényes
Biztosan ki szeretnél lépni?
A munkamenet lezárult
Vissza a kezdőlapra
Az operációs rendszer, amit a jövőben is érdemes lesz megtanulnod

Az operációs rendszer, amit a jövőben is érdemes lesz megtanulnod

Nem csupán a szuperszámítógépek piacán várható előrelépés – a felhőalapú technológiák terjedése is megalapozza a Linux népszerűségének növekedését.

A két legnagyobb operációs rendszer mellett (Windows, macOS) a Linux felhasználószámban messze elmarad, azonban a szoftverfejlesztő, a DevOps, a rendszergazda vagy éppen az IT support karrier felé kacsingatók számára mindenképp hasznos lehet (legalább) egy Linux tanfolyam elvégzése.

A Linux a magas szintű biztonsága, testreszabhatósága, kompatibilitása és költséghatékonysága miatt ugyanis egyre népszerűbb a vállalkozások körében. A legnépszerűbb programozási nyelvek mindegyikét először Linuxon fejlesztették ki, és ma már bármelyik operációs rendszeren futtatható. Így tulajdonképpen – akár tudatosan, akár nem – mindannyian Linuxot használunk.

Miért a Linux?

#1. Biztonság

Adat- és vírusvédelmi szempontból is egy nagyon biztonságos rendszerről van szó. A kevés számú felhasználó tulajdonképpen segíti is ezt a fajta biztonságot, hiszen a hackereknek nem nagyon éri meg a Linuxra optimalizálni a támadó vírusokat. A Windowszal ellentétben itt ráadásul nem lesz mindenki automatikusan rendszergazda, egy tipikus felhasználónak nincs akkora szabad tere, hogy egy véletlen kattintással csak úgy megfertőzze a gépet.

Mivel a Linux egy open source (nyílt forráskódú) operációs rendszer, ezért a forráskódja folyamatos és alapos felülvizsgálaton megy keresztül, amelyet a világ különböző pontjain élő fejlesztők végeznek, így szinte állandó felügyelet alatt tud működni. Ennek köszönhetően a biztonsági réseket nagyon gyorsan lehet azonosítani és megszüntetni – legtöbbször még azelőtt, hogy a támadóknak lehetőségük lenne kihasználni azokat. 

#2. Stabilitás

A Linux operációs rendszer nagyon stabil és megbízható. Folyamatosan frissül, az újabb és újabb verziókban a hibákat gyorsan javítják, így sokkal kevésbé hajlamos a meghibásodásra vagy összeomlásra, mint a többi operációs rendszer. Minden verziót számos alkalommal tesztelnek mielőtt elérhető lesz. Ez a nagyfokú ellenőrzés adja azt a biztonságot és stabilitást, ami a legnagyobb érv a Linux mellett.

#3. Alacsony erőforrásigény

Ellentétben más operációs rendszerekkel, a Linux akár már 500 MB RAM-mal is futtatható. Sőt, még ezt a mennyiséget is jobban kezeli, mint például a Windows. A telepítéshez sem kell sok hely, 10 GB is elég hozzá, így is hatékonyan működik. A helytakarékosság mellett könnyen használható, a felhasználók számos előre telepített alkalmazás közül választhatnak, és a telepítés is csak annyira bonyolult, mintha a Google Playből vagy az AppStore-ból akarnánk letölteni valamit. Természetesen használható a terminál is ezekre a feladatokra, ami gyorsabb, viszont kicsit több tudást igényel.

#4. Nagy adatforgalom

A Linux egyre népszerűbb az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek körében is, többek közt a biztonság, a költséghatékonyság, a kompatibilitás és a testreszabhatóság miatt. Teljesen ingyenes, nincsenek előfizetési vagy felhasználónkénti licencdíjak, mint a Windows esetében. Támogatja a világszerte használt legfontosabb programozási nyelvek legtöbbjét, mint a Python, a MySQL, a PHP, a Ruby és a Perlt, emellett pedig a Linux-alapú tárhely ideális a nagy adatforgalmat bonyolító dinamikus weboldalak, például webshopok számára.

Az előnyök mellett persze vannak hátrányok is

Nem lenne teljes a cikk, ha nem említenénk meg a hátrányokat is, amikkel a Linux felhasználóknak szembe kell nézniük. Az tény, hogy kevesebb szoftver érhető el Linux rendszeren, sok nagy cég nem készít programot ide (pl.: videó- vagy szövegszerkesztő programok, játékok stb.). Vannak alternatívák, de közel sem nyújtja azt a széles szolgáltatási kört, amit egy Windowsnál megszoktunk.

Ha valóban napi szinten és hatékonyan akarjuk használni a Linux rendszert, akkor nehezen megspórolható, hogy megtanuljuk használni a terminált. Bár sok minden elérhető már grafikus felületen, a terminál mégis gyakorlatilag megkerülhetetlen. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a rendszer nem terjedt még el nagyobb mértékben.

Mi várható a Linux terén a következő években?

Ahogy a többi platform, a Linux is évről évre jelentős fejlődésen megy át. Ebben a versenyhelyzetben a Linux-fejlesztések naprakész ismeretével, a szaktudásukat bizonyító Linux-tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek hatalmas előnyhöz jutnak a fejlesztői piacon. Aki szeretne előrébb lépni ezen a területen, annak elengedhetetlen, hogy up-to-date legyen. Összegyűjtöttük ezért a jelenlegi 5 legfontosabb trendet, ami meghatározza a Linux piacát.

1. Új Linux-alapú hardverek

Ahogy terjed a Chromebookok és a Raspberry Pi használata, úgy kerül a Linux platform a figyelem középpontjába. Ezek a Linux-alapú eszközök egyre népszerűbbé válnak, köszönhetően a kompakt formátumnak és a könnyű kezelésnek. Az előző évben megjelent kreatív újítások közt kiemelkedő a Purism Librem 5 telefon, amelynél a hangsúly a magánélet és az adatok védelmén van. Egyértelműen megvan az a közönség, amely fogékony ezekre az újfajta megoldásokra, így a Linux valószínűleg a következő években is számos hasonló fejlesztéssel fog előállni.

2. Chrome OS és Chromebookok

A piacon jelenleg az egyik legjobban adaptálható operációs rendszer a Chrome OS, amely folyamatosan bővül. Már a Google Play Store-hoz is tud kapcsolódni, így gyakorlatilag bármilyen Android-alkalmazás futtatható rajta. Az operációs rendszer gyorsan halad afelé, hogy az egyik legrugalmasabb, Linux- és Android-alkalmazások futtatására alkalmas rendszerré váljon. A folyamatban lévő fejlesztések várhatóan megdobják majd a Chromebook-eladásokat, így a felhasználószám növekedésével a Chrome OS lehet a következő időszak egyik meghatározó Linux-trendje. 

3. Bővítések

A folyamatosan megjelenő frissítések – mint a Linux 6.1 kernel – megjelenésével az ún. gördülő kiadásnak köszönhetően a felhasználóknak elég egyszer telepíteni az operációs rendszert, a frissítések ezután automatikusan érkeznek. Várhatóan a fejlesztők egyre gyakrabban jönnek majd ki újabb, hatékonyabb technológiai megoldásokkal, ami a Linux platform elterjedéséhez vezethet. Számítani lehet tehát a folyamatos növekedésre.

4. A Linux és a szuperszámítógépek

A mintegy 125 petaflops feldolgozási teljesítményével a Sierra megelőzte az IBM Blue Gene-jét, és a második leggyorsabb szuperszámítógéppé lépett elő. Fontos, hogy minden jelenleg létező szuperszámítógép valamilyen Linux platformon fut, ez alól a Sierra sem kivétel, mivel a Red Hats Enterprise Linux (RHEL) rendszeren fut. A gépet a nukleáris kutatásban használják (National Nuclear Security Administration, NNSA), de egyre több ágazatban van igény a szuperszámítógépek alkalmazására. Tekintettel a Linux alakíthatóságára, szuperszámítógép-platformként való használata egyértelműen terjedni fog a következő években.

5. A Linux és a felhő

Egy nemzetközi felmérés szerint a belső fejlesztésű programok 80%-a vagy felhőalapú technológiát használ, vagy felhőnatív. A Linuxot a vállalkozások a felhőalapú számítástechnika területén a legszélesebb körben használt operációs rendszernek tekintik. Mivel a következő évben a felhőalapú számítástechnika lesz a fejlesztések fő területe, a Linux platform is egyre nagyobb teret fog nyerni.

További cikkek
Bár a rendszergazdák rendre óva intik a kollégáikat az egyszerű jelszavaktól, jó esetben számon kérik a kétfaktoros azonosítást és ügyelnek a frissítésekre, egyre több erőfeszítésbe kerül, hogy ne kössön ki bűnözők kezében nagyvállalatok adata és pénze.
Dőlni látszik az Android-uralom a fejlesztői piacon, azonban még mindig kevés a tehetséges iOS-szakember. Itt a piaci rés, de a mai felgyorsult világban ki tudja még, meddig lesz nyitva.