Néhány fontos dolog, amit a kibervédelemről tudnod kell | robot_dreams
A megrendelés állapotának követéséhez, kérjük, engedélyezd e-mailben.
Írd be az e-mailben kapott kódot Írd be az SMS-ben kapott kódot
 
A kód 2 percig érvényes Az SMS-ben kapott kód 2 percig érvényes
Biztosan ki szeretnél lépni?
A munkamenet lezárult
Vissza a kezdőlapra
Néhány fontos dolog, amit a kibervédelemről tudnod kell

Néhány fontos dolog, amit a kibervédelemről tudnod kell

Az elmúlt évben 24 milliárd felhasználónév és jelszó-kombináció került kiberbűnözők kezébe. Hogyan védekezhetünk az ilyen esetek ellen?

A kiberbiztonsági szakemberek jelentik az elsődleges védelmi vonalat az online térben. Legyen szó a kritikus infrastruktúrák, a hálózatok, a felhő vagy bármilyen személyes adat védelméről, a támadások számának növekedésével egyre inkább nő az igény a megfelelően képzett kiberbiztonsági szakemberek iránt. 

Mielőtt jobban elmélyednénk a témában, jöjjön néhány kérdés, amivel tesztelheted mennyire vagy figyelmes, ha az adataid védelméről van szó.

1. Milyen gyakran kéri a bank e-mailben a jelszó vagy a számlaszám megerősítését?

A. Havonta egyszer
B. Soha
C. Évente egyszer
D. Félévente egyszer

A helyes válasz a B. Egy bank soha nem kérhet személyes adatokat vagy azok megerősítését e-mailben.


2. Érkezik egy e-mail egy nagyon gazdag embertől – általában valamilyen távoli, háború sújtotta
országból –, akinek segítségre van szüksége, hogy kimenekíthesse a vagyonát. Banki adatokat kér, amiért cserébe nagyobb összeget ígér a „szolgálataidért”. Mit teszel?

A. Elfogadod az ajánlatát, hiszen ez talált pénz.
B. Törlöd az e-mailt. Ha a céges fiókodba érkezett, jelzed az IT-részlegnek.
C. Továbbítod néhány barátodnak, hogy ők is kereshessenek vele.
D. Választ írsz, amiben jelzed, hogy nem vagy az a könnyen átverhető fajta, és tudod, hogy ez az egész egy csalás.

A helyes válasz a B. Azonnal töröld az e-mailt, ne válaszolj és ne továbbítsd sehová. Ha céges címre érkezett, ne küld el az IT-részlegnek, viszont jelezd nekik (szóban, egy másik levélben, telefonon), hogy egy ilyen levél érkezett.


3. Melyik jelszó a legbiztonságosabb?

A. jelszó
B. Password1!
C. P@$$w0rd1!
D. csacska_macska_mancsa

A helyes válasz a D. A legbiztonságosabb jelszavak azok, amelyekről könnyen asszociálsz valamire, és személyes jelentéssel bírnak, de lehetőleg csak neked. Az ilyen jelszavakra könnyebb emlékezni, a botok pedig nehezebben találják ki őket. Lehetőleg mindig használj többlépcsős hitelesítést, így még egy védőfalat emelsz az adataid és az azokra pályázó csalók közé.


4. Online böngészés közben egy új ablak jelenik meg, amely szerint vírust találtak a gépeden. Az ablakban van egy gomb, amire kattintva megoldást kínálnak. Mit teszel?

A. Rákattintok, hogy eltávolítsák a vírust.
B. A kurzort a gomb fölé helyezem, és megnézem a linket. Ha nem tűnik gyanúsnak, akkor rákattintok. Ha átverésnek tűnik, akkor bezárom az ablakot.
C. Azonnal bezárom a felugró- és az eredeti böngészőablakot is, és messziről elkerülöm ezután a webhelyet.
D. Visszalépek a böngészőben, és megnézem eltűnik-e.

A helyes válasz a C. Ezeket az oldalakat vagy eleve azért hozták létre, hogy a vírusok fenyegetésével férjenek hozzá a gépedhez, vagy feltörték az adott webhely oldalát. Bármelyikről is van szó, innentől az oldal nem biztonságos, ezért jobb, ha messziről kerülöd. Ha olyan oldalról/cégről van szó, amit ismersz, és eddig megbízható volt, lépj kapcsolatba az üzemeltetővel, és figyelmeztesd őket a visszaélésre.


 5. Milyen gyakran kell biztonsági mentést készíteni a számítógépedről?

A. Hetente egyszer
B. Csak akkor, ha felmerül a gyanú, hogy probléma van, vagy lehet.
C. Minden nap
D. Amikor új fájlokat hozok létre vagy képeket töltök fel, amiket nem szeretnék elveszteni.

A helyes válasz a D. A biztonsági mentés gyakorisága attól függ, hogy milyen gyakran hozol létre új tartalmakat. Ha naponta frissítesz dokumentumokat, vagy töltesz fel újakat, akkor naponta kell biztonsági mentést készíteni.


Ma, amikor már szinte minden az online térben történik, egyre inkább felértékelődik az adatbiztonság kérdése. Legyen szó magánéletről vagy munkáról, az egyre gyakoribb támadások ellen védekeznünk kell. Egy cégen belül a megfelelő védelemhez az embereknek, a folyamatoknak és a technológiának egymást kiegészítve, összhangban kell működniük. Mit jelent ez?

Az emberek:
A felhasználóknak alkalmazniuk kell az olyan alapvető biztonsági intézkedéseket, mint az erős jelszavak használata, az e-mail-mellékletek óvatos kezelése vagy az adatok biztonsági mentése. Az ESET felmérése alapján a tavalyi évben csaknem 24 milliárd felhasználónév és jelszó került bűnözők kezébe. A pénzügyi visszaélésektől kezdve a személyiséglopásig ez számos problémához vezet.

A folyamatok:
Minden cégnek szüksége van jól felépített rendszerre arról, hogyan kezelik a kibertámadásokat, támadási kísérleteket. Egy ilyen keretrendszer segít gyorsan beazonosítani a támadásokat,  illetve információval szolgál arról, hogy védhetjük meg magunkat, hogyan vegyük észre a fenyegetéseket és hogyan reagáljunk rájuk.

A technológia:
A cégen belül fontos, hogy mindenki hozzáférjen a kibertámadások elleni védelemhez szükséges biztonsági eszközökhöz. Amikor védelemről van szó, általában három fő területről beszélhetünk:

  • a végponti eszközökről (pl.: számítógépek, útválasztók),
  • a hálózatokról és
  • a cloud tárhelyekről.

Miért fontos a kiberbiztonság?

Ha csak a magánéletünkre gondolunk, a személyazonosság-lopástól kezdve a zsarolási kísérleteken át a fontos hivatali vagy személyes adataink elvesztésééig számos területen ki vagyunk szolgáltatva. És akkor még nem beszéltünk olyan kritikus infrastruktúrákról, mint az erőművek, kórházak és pénzügyi szolgáltatók. Az adatok védelme elengedhetetlen a jelenlegi társadalmi rendszerünk fenntartásához.

Mit kell pontosan védeni?

# Létfontosságú infrastruktúrák

Létfontosságú infrastruktúráknak hívjuk a társadalom vagy a gazdaság működéséhez nélkülözhetetlen rendszereket és hálózatokat mint az energia, a víz, a közlekedés, a kommunikáció vagy a pénzügy. Ha ezeket támadás éri, az könnyen vezet káoszhoz. A fenyegetéseknek számos különböző típusa létezik. A leggyakoribbak a rosszindulatú vagy zsarolóprogramok, az adathalász-támadások és az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások.

# Alkalmazásbiztonság

Az alkalmazásbiztonság (APPSEC, Application Security) a szoftverek, hardverek és a számítógépes alkalmazások külső biztonsági fenyegetésekkel szembeni védelmét jelenti. Az alkalmazásokban számos biztonsági szempontot kell figyelembe venni, például a hitelesítés, engedélyek stb. Minden alkalmazásbiztonsági eszköznek megvan a maga specialitása.

# Hálózatok

A hálózati biztonságra számos megoldás létezik, de a leggyakoribbak: a tűzfalak, a behatolásérzékelő rendszerek (IDS) és a vírusirtó szoftverek.
A tűzfalak megakadályozzák az illetéktelen hozzáférést. A hálózatba érkező és onnan induló összes forgalmat ellenőrzik, és mindent blokkolnak, ami nem felel meg bizonyos kritériumoknak.
A behatolásjelző rendszerek feladata, hogy észleljék a hálózaton végzett jogosulatlan tevékenységet. A hálózaton zajló teljes forgalmat figyelik, és támadásra utaló mintákat keresnek.
A vírusirtó szoftverek megvédik a számítógépeket a rosszindulatú szoftverektől és egyéb vírusoktól. A számítógépen lévő összes fájlt átvizsgálják fertőzésre utaló jelek után kutatva.

# Felhő

A kiberbiztonság egyik legfontosabb területe, hogy az adatok és a hálózatok biztonságban legyenek a felhőben. Míg a kritikus infrastruktúrák és hálózatok védelmére már jó ideje léteznek kidolgozott modellek, a felhőtárhelyek bővülésével folyamatosan új kihívásokkal kell szembenézniük a kiberbiztonsági szakembereknek. Ahogy egyre több vállalkozás költözteti az adatait a felhőbe, úgy válnak elsődleges célpontokká a hackerek számára.

A kiberbiztonság mint karrier

Ezek után nem meglepő, hogy a kiberbiztonság egyre népszerűbb és egyre kifizetődőbb terület az IT-szakemberek számára. Nagyon gyors ütemben fejlődik, így izgalmas lehetőség azoknak, akik kihívásokat keresnek. Összetett terület, ami sokrétű tudást igényel a hálózatépítéstől kezdve a szoftverfejlesztésen át az üzleti folyamatok ismeretéig.

Ahogy a vállalatok egyre inkább a technológiára támaszkodnak a mindennapi működés és a kommunikáció terén, a kiberbiztonság jelentősége is jelentősen megnő. Ahogy újabb és újabb fenyegetések jelennek meg, úgy a védelmi know-how-t is folyamatosan frissíteni kell. A kiberbiztonsági szakembereknek naprakésznek kell lenniük a legújabb technológiákkal kapcsolatban, és gyorsan kell alkalmazkodniuk a potenciális fenyegetésekhez. 

Növekvő kereslet, kiemelkedő fizetések

Mivel a kiberbiztonság egyre fontosabb terület a mai digitális világban, így a kereslet is egyre nő a megfelelő tudással, készségekkel és szakértelemmel rendelkező emberek után. A nagy kereslet általában jobb alkupozíciót jelent a jelentkezőknek, illetve feltornázza a fizetéseket. A KSH adatai szerint az Információ, kommunikáció ágazatban a 2023 áprilisi átlagkeresetek bruttó 900 ezer és 1 millió forint között alakulnak. 

Izgalmas munkakör

Ezek a munkakörök ideálisak azoknak, akik érdeklődnek a technológiák iránt és szeretnek problémákat megoldani. A kiberbiztonság számos iparághoz kapcsolódik, köztük a pénzügyhöz, az egészségügyhöz, illetve a kormányzati területekhez. A szakemberek így számos szektorban el tudnak helyezkedni, izgalmas és változatos feladatokban vehetnek részt.

Milyen készségekre van szükség?

Annak, aki kiberbiztonsági területen szeretne érvényesülni, számos dologhoz kell értenie:

  • Az általános programozási nyelvek mellett ismernie kell a kiberbiztonság alapelveit, képesnek kell lennie hatékonyan és gyorsan felismerni a rosszindulatú tevékenységeket.
  • Nagyon jó problémamegoldó és analitikus gondolkodásra van szüksége. Gyorsan és kritikusan kell tudnia gondolkodni és cselekedni, sokszor nyomás alatt.
  • Szoftvertechnikai, programozási és számítástechnikai rendszerismeretekkel is rendelkeznie kell.

Mindent egybevetve, a kiberbiztonsági karrier kiváló választás azoknak, akik kiemelkedő problémamegoldó képességgel és erős kommunikációs készségekkel rendelkeznek. Ez utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen tudjanak együttműködni mind a kollégákkal, mind az ügyfelekkel a felmerülő biztonsági probléma megoldásakor.

Amit azonban nem szabad elfelejteni: ezen a területen elengedhetetlen a folyamatos továbbképzés és az aktuális trendek naprakész ismerete.

Elérhetők gyakorlatiasabb technikai területek, mint a számítógépes törvényszéki vizsgálatok és a behatolásvizsgálat, és vannak vezetői pozíciók, mint a chief information security officer és a cybersecurity engineer. A lehetőségek nagyon széles skálán mozognak, és szinte minden iparágban vannak nyitott pozíciók. Ha egy kifizetődő és kihívásokkal teli karriert keresel, a kiberbiztonság lehet a tökéletes választás.

További cikkek
Bár a rendszergazdák rendre óva intik a kollégáikat az egyszerű jelszavaktól, jó esetben számon kérik a kétfaktoros azonosítást és ügyelnek a frissítésekre, egyre több erőfeszítésbe kerül, hogy ne kössön ki bűnözők kezében nagyvállalatok adata és pénze.
Dőlni látszik az Android-uralom a fejlesztői piacon, azonban még mindig kevés a tehetséges iOS-szakember. Itt a piaci rés, de a mai felgyorsult világban ki tudja még, meddig lesz nyitva.